SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Arşiv

Periferik arter rahatsızlıklarına ameliyatsız tedavi

Güncelleme: 20:02 - 07.12.2023
Periferik arter rahatsızlıklarına ameliyatsız tedavi

Doç. Dr. Arnaz, başlangıç olarak egzersiz yaparken ve yürürken bacaklarda aniden meydana gelen bu ağrılar hissedildiği vakit muhakkak bir kalp ve damar cerrahisi uzmanına başvurulması gerektiğini söyledi. Arnaz, tedavi edilmediğinde hayatı tehdit edecek kadar ciddi sorunlar oluşturabilen bu hastalığın, günümüzde ameliyata bile gerek kalmadan tedavi edilebildiğini açıkladı.

Kladikasyo intermittantın genellikle egzersiz sırasında bacak atar damarlarına çok az kan akışının neden olduğu bir belirti olarak bildiren Arnaz, hastaların bacak atar damarlarındaki darlıktan dolayı yürüme esnasında oluşan ağrı nedeniyle durup, dinlenme ihtiyacı hissetiklerini belirtti. Bu esnada mağaza vitrinlerine baktıkları için de tıbbi ismi “kladikasyo intermittant” olan bu bulguya “vitrin hastalığı” da denildiği bilgisini veren Arnaz, “Kladikasyo intermitant”ın teknik olarak “periferik arter” hastalığının bir belirtisi olduğunu kaydetti. Arnaz, potansiyel olarak ciddi, ancak tedavi edilebilir bir dolaşım problemi olan periferik arter hastalığının, bacaklara kan akışını sağlayan damarların daralması nedeniyle geliştiğini ifade ederek, “Uzuvlara kan sağlayan damarlar, genellikle ateroskleroz, bir başka deyişle damar sertleşmesinin sonucu olarak zarar görüyor. Ateroskleroz, atardamarların herhangi birinde, özellikle kalpte gelişiyor. Bacakları etkilerse bu tabloya ‘periferik arter hastalığı’ deniyor. Bacak kasları yeterince oksijenli kan alamayınca ağrı gelişmeye başlıyor” diye konuştu.

Bu tabloda damar daralması veya hasarının olduğu bölgelere bağlı olarak ayaklarda, baldırlarda veya kalçalarda ağrı ya da rahatsızlık hissinin geliştiğine vurgu yapan Arnaz, şu şekilde devam etti:

“Bu ağrı istirahat halinde geçebiliyor, ancak darlık ilerledikçe otururken veya uzanırken bile bacaklarda ağrı oluşabiliyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz ciltte solukluk veya ülserasyonların da periferik arter hastalığının diğer önemli belirtilerini oluşturduklarını belirterek, “Kan akışı ciddi şekilde azalırsa istirahat halinde bile hissedilen ağrının yanı sıra parmaklarda morarma ve ayaklarda soğukluk gelişebiliyor. Ayrıca alt bacaklarda, ayaklarda, ayak parmaklarında yaralar çıkabiliyor. Şiddetli periferik arter hastalığı cilt yaralanmaları ile ülserlerin zor ve geç iyileşmesine neden olabiliyor. Bu yaralar ve ülserler kangren geliştirebiliyor ve uzvun kesilmesine yol açabiliyor.”

Açıklamaları esnasında rahatsızlığın tedavisi hakkında da bilgilerini paylaşan Doç. Dr. Arnaz, tedavide hedefin, hastalığın kötüye gitmesini önlemek ve yakınmaları azaltmak olduğunu bildirdi. Damarlara zarar veren planların genellikle sağlıksız yaşam tarzının bir sonucu olduğunu söyleyen Arnaz, dolayısıyla sağlıksız alışkanlıkları durdurmanın ve sağlıklı olanları benimsemenin tedavinin ilk adımlarını oluşturduğunu belirtti. Arnaz, sigarayı bırakmanın, egzersiz yapmanın ve ideal kiloda kalmanın çok önemli olduğuna dikkat çekerek, özellikle diyabetin bu hastalık için büyük risk oluşturduğu bilgisini verdi. Bu nedenle başta kan şekeri olmak üzere, kolesterol ve kan basıncı değerlerinin de kontrol altında olmalarının büyük önem taşıdığının altını çizen Arnaz, “Bunlara ek olarak kan sulandırıcı ilaçlar da düzenlenebiliyor” dedi.

Hastalığın tanısı konulduktan sonra anjiyoplasti yöntemine ihtiyaç duyulabileceğini vurgulayan Arnaz, yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

 “Bu yöntemde; kan damarlarından geçen ve ucunda dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olabilecek şişirilebilir bir balonu olan dar bir tüple, hasarlı damarlar genişletiliyor. Damarı açık tutmak için arterin içine stent yerleştirebiliyor. Tedavide ilaçlar ve anjiyoplasti yöntemi kombine de edilebiliyor. Son dönemdeki gelişmeler sayesinde anjiyoplasti gibi katater yöntemiyle her türlü damar hastalığı ameliyatsız tedavi edilebiliyor. Bazı durumlarda ise hem anjioplasti hem açık ameliyat tercih ediliyor. Ameliyatta; kladikasyo intermitanta neden olan damarı değiştirmek için vücudun başka bölgesinden sağlıklı bir kan damarı alınıyor ve sorunlu bölgeye aktarılıyor. Bu ameliyat kanın tıkalı veya daralmış arter çevresinde akmasına olanak sağlıyor.”

 

 

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz