Covidin uzun dönem etkileri halen tam olarak bilinmiyor olsa da, kronik hastalarda Covid sonrası süreç hayati önem taşıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi İç Hastanesi Bölümü’nden Uz. Dr. Yusuf Emre Uzun, kronik hastaların Covid süreci, uzamış Covid sendromu ve düzenli takiplerin önemli hakkında bilgi verdi.
-
"Uzamış Covid Sendromu"nda Düzenli ve Yakın Takip Önemli
-
Şeker Hastası 1 Milyon Kişinin Kör Kalma Riski Var
TOD Genel Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, Türkiye’de yaklaşık 10 milyon şeker hastası olduğunu, bu hastaların yüzde 10’un yaklaşık 1 milyon kişinin diyabete bağlı körlük yaşama riski olduğunu söyledi.
-
Diyabet Hakkında Doğru Sanılan 8 Yanlış!
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İnan Anaforoğlu, diyabet hakkında toplumda doğru olduğu düşünülen 8 hatalı bilgiyi anlattı; önemli önerilerde bulundu!
-
Yediğiniz Besinler İnflamasyona Neden Olmasın!
Vücudumuza her hangi bir cisim battığında, bileğimiz burkulduğunda, ayağımızı vurduğumuzda, elimiz yandığında veya bir yerimiz kesildiğinde oluşan kızarıklık, şişlik, yanma hissi vücudumuzun akut olarak oluşturduğu birer yanıttır ve biz bu yanıta akut inflamasyon diyoruz. İnflamasyon uyaranlarının sürekli hale gelmesi durumu ise kronik inflamasyon olarak adlandırılmaktadır.
-
Egeli Balıkçıların Katkısı Büyük
Türkiye’nin su ürünleri ihracatı geliştirerek 2020 yılında 1 milyar 53 milyon dolara çıktığını vurgulayan Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörün bu rakama ulaşmasında Egeli balıkçıların çok büyük katkısının olduğunu söyledi.
-
Diyabetli Hastalar Dikkat!
Diyabet hastaları ağız sağlığına daha çok dikkat etmeli. Çünkü diyabetlilerde diş eti hastalıkları daha kolay gelişiyor. Diyabet (şeker hastalığı), insulin hormonunun yokluğu, yetersizliği veya etkisizliği nedeniyle, hiperglisemi ile birlikte özel komplikasyonlara da yol açan ciddi, kronik bir hastalık olarak tanımlanıyor. Pankreasın yeterli insülin salgılayamaması veya vücudun ürettiği insülini etkin bir şekilde kullanamaması nedeniyle oluşuyor.
-
Şok diyetler metabolizmayı yavaşlatıyor
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, Koronavirüs’ten dolayı evde geçirilen günlerde alınan kiloları sağlıklı bir şekilde vermenin mümkün olduğunu belirterek ve şok diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.
-
Çocuklarda Diyabet artıyor
Son yıllarda yapılan araştırmalar da çocuklarda diyabet hastası olma oranının arttığını gösteriyor. Diyabet eskisi gibi sadece yetişkinlerin yakalandığı bir hastalık olmaktan çıktı. Artık çocuklar içinde bir tehdit oluşturuyor.
-
Periferik arter rahatsızlıklarına ameliyatsız tedavi
Egzersiz yaparken veya yürürken bacaklarda aniden oluşan ağrılar olarak tanımlanan “periferik arter”, kişinin yaşam kalitesini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda ciddi komplikasyonlara da neden olabiliyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, bacaklarda aniden oluşan “periferik arterler” hakkında konuştu.
-
Üç erken belirtiyle “Pankreas kanseri”
Sarılık geçirmek, aniden gelişen diyabet ve mide bölgesinde ağrı olması durumu, pankreas kanserinin üç erken belirtisi olarak uzmanlar tarafından açıklandı. Çağın dördüncü en ölümcül hastalığı olan pankreas kanserinin 20 yıl sonra ise en ölümcül kanserler sırasında ikiye yükseleceği konuşuluyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan, pankreas kanseri hakkında bilgilerini paylaştı.
-
“Pedikür ve nasır alma tedavilerini kendiniz yapın”
Diyabet hastalarının ayaklarında dolaşım yetersizliğine bağlı darlık ve tıkanmaların yol açtığı doku beslenmesi bozukluklarından kaynanan yaralara diyabetik ayak rahatsızlığı deniliyor. Diyabet hastalarının yüzde 10’u ise bu rahatsızlıkla mücadele ediyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Parmaksızoğlu, diyabet ve diyabetik ayak rahatsızlığı hakkında bilgilerini paylaştı.
-
Dünyada her 11 insandan biri diyabet
Günümüzde dünyada ve Türkiye’de her geçen gün diyabet hastası kişi sayısı artış gösteriyor. TİP 2 diyabet ise, tek başına sağlık için ciddi risk barındıran kanser, kalp krizi ve Alzheimer hastalıkları ile el ele yürüyor. Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, geleceğin diyabet hastası adaylarının, Türkiye’de son 20 yılda dört kat arttığına dikkat çekerek, diyabet hakkında bilgilerini paylaştı.
-
Sağ kalabilenler bakım hastası olma riski taşıyor
İnme gibi beyin hastalıklarının en önemli sonuçlarından birisinin, sağ kalabilenlerin bakım hastası olma riski taşıdığı gerçeği artık tüm dünya tarafından biliniyor. İnmeye karşı değiştirilemeyen genetik faktörler olsa bile değiştirilebilir faktörler de oluyor. Beyin ve sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, tüm dünyada ölüm riski oluşturan nedenler arasında üçüncü sırada yer alan inme hakkında bilgilerini paylaştı.
-
Diyabet Şenliği Bornova'da düzenlendi!
Ege Diyabetliler Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen Diyabet Şenliği İzmir’de ilk oldu.