SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Arşiv

Gece yeme sendromuna dikkat!

Güncelleme: 19:45 - 07.12.2023
Gece yeme sendromuna dikkat!

Kesintili uyku yani diğer bir deyişle uykusuzluk ile birlikte ortaya çıkan bir yeme bozukluğu olan gece yeme sendromunun, gece boyunca birkaç kez yemek yemek için uyanmalara yol açan, tedavi edilmediği takdirde sağlıklı kiloyu korumayı zorlaştıran bir bela olabileceğini belirten Kamil Şeref Basmacıoğlu, gece yeme sendromunun, uyurgezerlik veya diğer anormal uyku davranışı olmadığını, uykuyla ilişkili yeme bozukluğundan  farklı olduğunu çünkü bu  kişilerin yemek yerken tamamen uyanık olduğunu dile getirdi.

Gece yeme sendromunun belirtilerinin genellikle birkaç hafta ya da ay sürebileceği bilgisini paylaşan Basmacıoğlu,  kişilerin yemek yemek için uyanma nedeniyle genellikle haftada dört defadan fazla uykusuzluk yaşadıklarını, birkaç hafta veya ay boyunca yemek yemek için hatta bazen gecede birkaç kez uyandıklarını, tekrar uyumak içinse midelerinin dolu olması gerektiğini düşündüklerini aktardı.

Basmacıoğlu açıklamaları esnasında gece yeme sendromunun teşhis ve testlerine de değinerek şu ifadeleri kullandı:

Geceleri ne sıklıkta uyandığınız ve tekrar uyumanıza neyin yardımcı olduğu da dahil olmak üzere belirtilerinizi soracaktır. Fiziksel sağlığınızı kontrol etmek için sizi muayene edecekler ve ruh haliniz, duygularınız ve zihinsel sağlığınız hakkında sorular sorulur. Doktorunuz sizden bir uyku günlüğü tutmanızı isteyebilir. Ne zaman uyandığınızı ve gece ne yediğinizi takip etmek, sağlayıcınızın tedavi planlamasına yardımcı olabilir.  Anormal uyku davranışlarını kontrol etmek için geceyi bir uyku çalışma merkezinde geçirmeniz de gerekebilir.”

Gece yeme sendromu için doktorun bir ya da birkaç tedavi yönetiminin bir kombinasyonunu önerebileceğini aktaran Basmacıoğlu, tedavilerin şunları içerdiğini söyledi:

“Bilişsel davranışçı terapi, rahatsız edici davranışları değiştirmenize ve daha sağlıklı alışkanlıklar edinmenize yardımcı olabilecek bir tür konuşma terapisidir. Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar. Ruh halinizi iyileştirmek ve duygularınızı düzenlemek için gerekiyorsa   seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) gibi antidepresan ilaçlara gerek duyulabilir. Sakinleşmenize ve tekrar uykuya dalmanıza yardımcı olmak için aşamalı kas gevşetme gibi zihin-vücut egzersizleri bu tedavide önemli destek verecektir. Her gün yaklaşık 15 ila 30 dakika özel bir ışık kullanarak ışık tedavisi (fototerapi).  Bu lamba sirkadiyen ritminizi değiştirmenize yardımcı olur, böylece geceleri uykulu hissedersiniz. Uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen ve kontrol eden bir hormon olan melatonin. Doktorunuz gece uyumanıza ve uykuda kalmanıza yardımcı olmak için melatonin takviyeleri almanızı önerebilir. Kilo yönetimi programı sayesinde sağlıklı bir kiloyu koruyabilir, besleyici gıdalar seçebilir ve daha iyi hissedebilirsiniz.”

Basmacıoğlu, uzman doktorun ve beslenme uzmanının kontrolünde sağlıklı yiyeceklerin seçilmesinin en önemli önlem olduğundan bahsetti. Evde yalnızca sağlıklı yiyecekler bulundurulduğundan emin olunması gerektiğini belirten Basmacıoğlu, önlem süresince yağ ve şeker oranı yüksek gıdaların eve alınmaması gerektiğini vurguladı. İyi uyku hijyeninin uygulanmasının önemli olduğuna dikkat çeken Basmacıoğlu, yatak odasının çok sıcak veya soğuk olmaması,  her gün aynı saatte uyumaya hazırlanarak, yatmadan önce kafein ve elektronik kullanımından kaçınılması gerektiğine dikkat çekti. “Akıl ve ruh sağlığınıza dikkat edin” diyen Basmacıoğlu, stresi meditasyon ve derin nefes alma ile yönetmeye çalışılması konusunda uyarıda bulundu. Üzgün veya endişeli hissedildiğinde doktorla konuşulmasının iyi geleceğini kaydeden Basmacıoğlu, “Danışmanlık ve terapi, duyguları yönetmenize ve ruh halinizi iyileştirmenize yardımcı olabilir” dedi. Gün boyunca aktif kalmanın da gece yeme sendromu için alınacak önlemler arasında olduğunu kaydeden Basmacıoğlu, gündüz düzenli egzersiz ve fiziksel aktivitenin, geceleri daha iyi uyumaya yardımcı olduğunu dile getirdi.

Tedavi edilmeyen gece yeme  sendromunun  diğer sağlık sorunlarına ve duygusal zorluklara neden olabileceğini açıklayan Basmacıoğlu, sendromun, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve aşırı kilo taşımaktan kaynaklanan diğer sorunlara yol açabileceğini ifade etti. Bu durumun ilaçlar ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonu ile tedavi edilebileceğini belirten Basmacıoğlu, birçok kişinin, kapsamlı bir tedavi planına bağlı kalarak semptomlardan kurtulduğunu aktardı. “Gece yeme sendromu belirtileriniz varsa doktorunuzu arayın” uyarısında bulunan Basmacıoğlu, değerlendirmeleri yapmanın, uyanmaya neden olabilecek sağlık koşullarını kontrol etmenin önemli olduğunu, üzgün veya endişeli olunan duygu durumlarında mutlaka doktorla konuşulması gerektiğini vurguladı. Basmacıoğlu konuşmasını, “Kilo alımı ve gündüz aşırı uykulu olmanın yanı sıra çaresizlik duygusu yaratabilir. Ne zaman yemek yeme ihtiyacı hissettiğiniz ve uykuya dalmanıza yardımcı olacak şeyler de dahil olmak üzere semptomlarınız konusunda dürüst olunmalıdır. Üzgün, endişeli veya utanmış hissediliyorsa doktora söylenmelidir. Bu ayrıntılar en etkili tedavilerin planlamasına yardımcı olur” şeklindeki ifadeleriyle sonlandırdı.

 

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz