SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Arşiv

Glokomda aile hikayesi önem taşıyor

Güncelleme: 19:45 - 07.12.2023
Glokomda aile hikayesi önem taşıyor

Glokomun asıl karakteristik özelliğinin, göz sinirinde kronik hasarın, bir kaybın olması olduğunu aktaran Prof. Dr. Zeynep Aktaş, glokomun genellikle belirti vermeyen çok sinsi bir hastalık olduğunu, yıllar içinde tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabileceğini vurguladı.

Göz tansiyonunun görme alanı kayıplarıyla veya tanı konulmazsa görme kaybıyla bile ortaya çıkabildiğini, bu sebeple rutin muayenelerin hayati öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Zeynep Aktaş, “Rutin klinik muayene sırasında şüphelenip ‘Acaba bu hastada göz tansiyonu olabilir mi?’ diyerek tetkik ettiğimiz hastalarda genellikle tanı koyuyoruz. O yüzden rutin yapılacak göz muayeneleri hayati önem taşıyor. Glokomun nadir alt tipleri var, açı kapanması glokomu dediğimiz. Onlarda da baş, alın ağrısı zaman zaman görmede puslanma gibi şikayetler olabilir. Bu şikayetlerin mutlaka araştırılması lazım. Glokom yönünden hastalarımızın uyanık olmaları ve düzenli olarak göz doktoru kontrolüne gitmeleri gerekiyor” dedi.  

Ailesinde göz tansiyonu olanların kontrollerini aksatmaması gerektiğini, hastalığın genetik geçişli olduğu için bu ailelerdeki gerek erişkin çağında, gerekse çocukluk çağındakilerin önemli bir risk faktörü teşkil ettiğini dile getiren Prof. Dr. Zeynep Aktaş, “Aile bireylerinin hastalık öyküsünün araştırılması gerektiğine dikkat çekti. Bazı durumlarda glokom riskinin artabileceğini söyleyen Prof. Dr. Zeynep Aktaş, “Eğer bir kişide diyabet varsa, daha önce gözüne darbe aldıysa, göz içi cerrahiler geçirmişse veya uzun süreli steroid içerikli göz damlaları kullanmışsa bu bireylerde göz tansiyonu oluşma sıklığı daha fazla oluyor. Glokom çocuklarda veya yenidoğan bebeklerde de ortaya çıkabiliyor. Bu noktada anne babaların yanı sıra göz hekimlerinin, yenidoğancıların ve pediatristlerin uyanık olmasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda bebeklerde görülen glokomun gelişimsel, anne karnında oluşan bir durum olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Aktaş, “Bu çocuklarda genellikle gözde büyüme, gözün korneasının çapında artma, bulanıklık, sulanma, ışığa hassasiyet, gözünü kısma gibi bebeklerde şikayetler oluşturabiliyor. Öncelikle erken tanıda ilaç tedavisiyle yol alabiliyoruz. Ancak çocukluk çağında ve bebeklerde ortaya çıkan glokomun tedavisi genellikle cerrahi olmakta” şeklindeki ifadeleriyle cümlelerini tamamladı.

 

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz