SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Arşiv

Japonya’da 25 Bin Kişi Kısırlaştırıldı

Güncelleme: 19:38 - 07.12.2023
Japonya’da 25 Bin Kişi Kısırlaştırıldı

Yaklaşık 1.400 sayfalık rapor, Japonya Temsilciler Meclisi Başkanı’na sunularak, Öjenik Koruma Kanunu’na bağlı olarak kısırlaştırılan kişilerin tespitini içeriyor. Bu kanun, çeşitli fiziksel ve bilişsel engellilikler nedeniyle toplamda 25 bin kişinin kısırlaştırılmasına izin veriyordu.

Japonya’da yürürlüğe giren ve belirli hastalıkları taşıyan kişilerin kısırlaştırılmasını içeren yasa hakkında hazırlanan rapor, 19 Haziran tarihinde Japonya Temsilciler Meclisi Başkanına sunuldu. Yasa kapsamında fiziksel ve bilişsel engelli olduğu nedeniyle 25 bin kişinin kısırlaştırıldığı ve bunlardan yaklaşık 16 bininin izinsiz bir şekilde ameliyat edildiği belirtiliyor.

Japonya’da İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1948 yılında kabul edilen ve 1996 yılında kaldırılan Öjenik Koruma Kanunu’na dayalı olarak kısırlaştırılanların tespiti için hazırlanan yaklaşık 1.400 sayfalık rapor, Meclis Komisyon Başkanı Hiromi Mitsubishi tarafından 19 Haziran tarihinde Japonya Temsilciler Meclisi Başkanı Hiroyuki Hosoda’ya sunuldu.

25 Bin Engelli Kişi Kısırlaştırıldı

Japonya’da 1948 yılında yürürlüğe giren ve gelecek nesilleri hastalıklardan koruma amacı taşıyan kanun çerçevesinde, toplamda 25 bin kişi çeşitli fiziksel ve bilişsel engellilik durumları nedeniyle kısırlaştırıldı. Ancak bu kişilerin yaklaşık 16 bininin izinsiz bir şekilde kısırlaştırıldığı ortaya çıktı.

Raporda, 9 yaşında iki çocuğun da kalıtsal rahatsızlıklar nedeniyle ameliyat edildiği belirtilmektedir. Bu durum, öjeni veya öjenik kavramıyla ilişkilendirilen bir terim olan, gelecek nesillerin daha “kaliteli” genetik özelliklere sahip olması amacıyla sadece belirli kişilere çocuk yapma izni verme anlayışını ifade etmektedir.

Ancak bu düşünce zaman içinde ırkçı teorilerle bağlantısı ve insan haklarıyla çelişmesi nedeniyle sık sık eleştirilmiştir. Öjenik kanunu, 1900’lerin başarında bazı ülkelerce benimsenmişti.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz