SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Arşiv

“Lozan Antlaşması 96. Yıl Dönümü Etkinlikleri” düzenlendi

Güncelleme: 20:20 - 07.12.2023
“Lozan Antlaşması 96. Yıl Dönümü Etkinlikleri” düzenlendi

Lozan Barış Antlaşması’nın 96’ncı yıl dönümü bir dizi etkinlik ile kutlandı. İzmir Agora ve Lozan Lions Kulüpleri işbirliği ile İnönü Vakfı ve Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nin (APİKAM) katkıları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği ile gerçekleşen etkinlikler kapsamında Uluslararası Lions 118 – R Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Kemal Çenberci, İzmir Agora Lions, Lozan Lions Kulüp başkanları ve üyelerinin katılımlarıyla Kültürpark Lozan Anıtı’na çelenk bırakıldı. Lozan Anıtı’nda gerçekleşen törenin ardından ise Kültürpark İzmir Sanat’ta sergi açılışı yapıldı. Açılışta İnönü Vakfı tarafından hazırlanan Lozan Antlaşması Animasyon Filmi de izlendi. 

“Lozan Barış Antlaşması, yeni Türk Devletinin kendisini dünyaya kabul ettirdiği siyasi bir belgedir”

Kültürpark Lozan Anıtı’na çelenk bırakılmasının sonrasında konuşma yapan Uluslararası Lions 118 – R Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Kemal Çenberci, “Lozan Barış Antlaşması vatanın bölünmez bütünlüğüne inanan Türk halkının ve Lozan’daki müzakerelerde mücadele veren temsilcilerinin siyasi zaferidir. Lozan Barış Antlaşması çağdaş bir devlet olan yeni Türk Devletinin kendisini dünyaya kabul ettirdiği siyasi bir belgedir” dedi. 

24 – 27 Temmuz tarihleri arasında Kültürpark İzmir Sanat’ta ziyaretçilerini ağırlayacak olan, Lozan Konferansı ve Barış Antlaşmasının imzalanma sürecinin yansıtıldığı serginin Dev Ajans organizasyonuyla gerçekleşen açılışına Agora Lions Kulübü Başkanı Dilek Şensözlü Yavuz, Lozan Lions Kulübü Başkanı Feriha Özlütürk, Uluslararası Lions 118 – R Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Kemal Çenberci, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, CHP 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, Altınordu Futbol Kulübü’nün yöneticileri ile sporcuları, Lions Kulüpleri yönetici ile üyeleri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katıldı. 

dilek-sensozlu-yavuz---kemal-cenberci---feriha-ozluturk.jpg

“Lozan Barış Antlaşması Kurtuluş Savaşı’ndaki zaferinin devamı niteliğindedir”

Serginin açılış töreninde konuşan Agora Lions Kulübü Başkanı Dilek Şensözlü Yavuz, Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Lozan Barış Antlaşması’nın 96. yılının kutlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi bundan 96 yıl önce benzeri görülmemiş bir siyasi zafere imza atılmıştır. Sevr Antlaşması ile kaybettirilmeye çalışılan Anadolu’yu yeniden kazandıran Lozan Antlaşması, ülkemizin Kurtuluş Savaşı’ndaki zaferinin devamı niteliği taşımıştır” diye konuştu. 

“İsmet İnönü’nün diplomatik tavrı Lozan zaferini beraberinde getirmiştir”

Lozan Lions Kulübü Başkanı Feriha Özlütürk konuşmasında Türkiye’nin Lozan Antlaşması ile Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ikinci büyük zaferini elde ettiğini söyledi. İsmet İnönü’nün sergilediği diplomatik tavrın Lozan zaferini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Özlütürk, “İsmet İnönü’nün Lozan Antlaşması’nda sergilediği diplomatik tavrı sayesinde Türkiye’nin dünyadaki yeri hukuksal olarak tescillenmiş, tam bağımsızlığı ilan edilmiş ve sınırları resmen belirlenmiştir” dedi. 

“Lozan Barış Antlaşması hem ülkemizi hem de başka ulusları etkilemiş bir belgedir”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise yaptığı konuşmada Lozan Barış Antlaşması’nın yalnızca Türkiye’yi değil birçok ülkeyi de beraberinde etkilediğine dikkat çekerek Lozan Barış Antlaşması, hem özgürlük mücadelemizin sonucu ve cumhuriyete açılan kapının ilk adımı olarak ülkemizi hem de sonuçları itibariyle muhatap ülkelerle sömürge altındaki farklı ulusları etkilemiş bir belgedir” dedi. 

Lozan Barış Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu antlaşmasıdır

“Lozan’a giden yolda Anadolu’nun her bir köşesinden gelen temsilciler, Büyük Millet Meclisini kurarak ‘Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait’ olduğunu göstermiş ve saltanatı kaldırmıştır. Sonrasında büyük bir diplomatik ve siyasi zafer olan Lozan Barış Antlaşması imzalanmıştır” diyen Başkan Soyer, Lozan Barış Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu antlaşması olduğunu söyledi. 

baskan-tunc-soyer-ve-altinordu-futbol-kulubu-sporculari-(1).jpg

“İzmir kuruluşun, kurtuluşun, bağımsızlığın ve demokrasinin kalesidir”

Anadolu’nun kurtuluş mücadelesinin dünya halklarının emperyalizme karşı kazandığı en büyük başarı olduğunu ifade eden Soyer şu şekilde konuştu:

“Bu mücadele Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığının ve kalıcılığının yegane ilham kaynağıdır. Keza dünyada ezilen, sömürülen pek çok halkta bu mücadeleden aldığı ilhamla bağımsızlığına kavuşmuştur. İzmir bu mücadelenin kazanımlarının en güçlü savunucusu olmaya devam etmektedir. Bu nedenle İzmir kuruluşun, kurtuluşun, bağımsızlığın ve demokrasinin kalesidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız ve özgür bir ülke olarak temellerini atan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ve Lozan Barış Antlaşması’nın mimarı İsmet İnönü’ye minnet ve şükranlarımı sunuyorum.”

“Lozan Antlaşması ile İsmet İnönü’nün önemi ve değerini İzmirliler ile paylaşmaya hazırız”

Başkan Soyer konuşmasının sonunda ise İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Lozan Barış Antlaşması ve İsmet İnönü’nün önemini ve de değerini İzmirliler ile daha çok paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti. Soyer, Lions Kulüplerinden konuyla ilgili paylaşılacak olan her türlü öneri ve projeleri birlikte geliştirmek istediklerini de belirterek sözlerini sonlandırdı. 

kemal-cenberci---dilek-sensozlu-yavuz---tunc-soyer---feriha-ozluturk.jpg

Konuşmaların ardından Uluslararası Lions 118 -R Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Kemal Çenberci ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e 26 yıllık, özel koleksiyon olan “Lozan’ın 70. Yıl Dönümünde İsmet İnönü” kitabı hediye edildi ve çiçek takdimi yapıldı. Açılış törenin ardından ise sergi alanı gezildi. 

Lozan Konferansı ve Barış Antlaşması sürecine ait fotoğraflar, karikatürler ve gazetelerde yayımlanan haberlerin yer aldığı sergi 27 Temmuz’a kadar İzmir Sanat’ta ziyaretçilerini ağırlayacak. 

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz