SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Arşiv

Morbid obez için en etkin tedavi yöntemi cerrahi

Güncelleme: 19:45 - 07.12.2023
Morbid obez için en etkin tedavi yöntemi cerrahi

Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, obezitenin ideal tedavisinin diyet ve egzersiz olduğunu, morbid obez olan bir diğer deyişle vücut kitle indeksi (VKİ) 40’ın üzerinde olan hastalarda bugün için kabul edilen en etkin ve sürdürülebilir tedavi yönteminin ise cerrahi olduğunu aktardı. Bedirli, obezitenin farklı hastalıklara da neden olabildiğine dikkat çekerek, morbid obezite ve onun beraberinde getirebileceği başta kardio-vasküler, metabolik ve endokrin hastalıklardan cerrahi aracılığıyla kurtulma isteğine bağlı ameliyat olma kararının önemli olduğunu belirtti. Ancak, morbid obezite nedeniyle uygulanacak cerrahinin seçimi ve uygulayan cerrahın minimal invaziv cerrahi deneyiminin daha fazla önem taşıdığını kaydeden Bedirli, obezite tedavisinde uygulanan cerrahi yaklaşımlardan herhangi birisi için tek başına, tüm morbid obez hastalara uygundur demenin doğru olmadığını vurguladı. Uygulanacak ameliyatların hastaya göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Bedirli, “Burada göz önüne alınan faktörler kişinin VKİ, yeme alışkanlıkları, yaşı, metabolik durumu, obeziteye bağlı hastalıklar (kardiovasküler hastalıklar, diabet, hiperlipidemi, eklem hastalığı, uyku apnesi, infertilite), mevcut diğer sağlık problemleri, hatta kişinin ne kadar kilo verme isteğidir” dedi.

Morbid obezite için ameliyat olma kararı önemli bir aşama iken, uygulanacak cerrahi ve onun tekniğinin çok daha önemli olduğunu bildiren Bedirli, şu şekilde devam etti:

“Bilimsel çalışmalara baktığımızda tüp mide ameliyatının kilo verme, obeziteye bağlı hastalıklarda düzelme gibi hususlardaki kısa dönem başarısının Roux-en-Y gastrik bypass cerrahisine yakın olduğu yönündedir. Ancak uzun dönemde yani obezite ameliyatından 10 yıl, 20 yıl sonraki sonuçları hakkında tüp mide ameliyatıyla ilgili Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatı kadar kesin konuşamıyoruz. Tüp mide ameliyatı sonrası yeniden kilo alma sorunları neticesinde revizyonel cerrahi gereksinimi olan hastaları göz önüne aldığımızda cerrahi seçimin önemi daha da artmaktadır.  Sonuç olarak tüm dünyada ve ülkemizde tüp mide ameliyatı artan sıklıkla uygulanan bir işlem olmasına karşın, Roux-en-Y gastrik bypass cerrahisi morbid obez hastalar için hala etkin bir seçenektir.”

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz