SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Arşiv

Parkinson Tedavisinde Egzersiz, İlaçlar Kadar Önemli

Güncelleme: 19:58 - 07.12.2023
Parkinson Tedavisinde Egzersiz, İlaçlar Kadar Önemli

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Erken dönemde tedaviye başlayan, düzenli olarak ilaçlarını kullanan ve egzersiz yapan hastalarda bu hastalık çok daha yavaş ilerliyor. Tüm vücudu çalıştıran tempolu yürüme, yüzme gibi sporlar erken dönemden itibaren yapılmalı. Zaman içinde bulguların ilerlemesi ile birlikte daha profesyonel destek gerektiren egzersizler en az düzenli ilaç kullanımı kadar önem kazanıyor.” dedi.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda dans etmenin hastaların hareketlerini ve dengelerini çok olumlu katkılar sağladığının gözlemlendiğini kaydeden Küsbeci, Parkinson hastalığının belirtileri hakkında bilgiler verdi.

Bu Belirtilere Dikkat!

Parkinson hastalığının ilk başlangıç bulguları arasında koku almada azalma, uyku bozuklukları ve kabızlık olduğunu söyleyen Küsbeci, “Parkinson hastalığı hareketlerde yavaşlama, ellerde titreme, kaslarda sertlik ile seyreden yavaş ilerleyici bir beyin hastalığıdır. İlerleyen yıllarda titreme, yavaşlama gibi diğer bulgular ekleniyor. İleri yaşlarda daha sık görülmekle birlikte genellikle 60’lı yaşlarda başlıyor ve bu yaşlarda yüzde 1-2 oranında görülüyor. Önümüzdeki yıllarda tüm yıllarda olduğu gibi ülkemizde hasta sayısında artış beklediğimizden, toplumumuzun bu konuda daha bilinçli olması gerekiyor.” diye konuştu. 

Parkinson hastalığında fiziksel egzersizlerin yanı sıra zihinsel egzersizlerin önemine de değinen İEÜ Medical Park Hastanesi’nden Dr. Fizyoterapist Kübra Çekok ise, “Parkinson hastalığında sadece hareketler etkilenmiyor aynı zamanda zihinsel fonksiyonlar da etkileniyor. Örneğin hafıza, dikkat kapasitesinin azalması, karar verme süreçlerinde de bozulmalar sıklıkla görülüyor. Parkinson hastalığında fiziksel aktivite kadar zihinsel fonksiyonların desteklenmesi de önemlidir. Bu nedenle hastalara zihinsel aktivite egzersizleri erken dönemden itibaren öneriliyor.” dedi.

Hafıza Kartları Kullanılabilir

Parkinson hastalarının uygulaması gereken zihinsel egzersizler hakkında bilgiler veren Çekok, “Parkinson hastalarında dikkat fonksiyonunda bozulmalar düşmeye neden olabilir. Hareket sırasında meydana gelen ani duraksama olan hastalara, dikkatlerini arttırmaları için sözel ya da ışıklı baston gibi görsel uyarılar verilerek harekettin devamlılığı sağlanır. El ve zihinsel fonksiyonunu geliştirmek için şekil kopyalama gibi aktiviteler yapılabilir. Hafıza fonksiyonuna yardımcı olmak için aktivite günlüğü tutmak veya hatırlatıcı mobil aplikasyonlar kullanılabilir. Hafıza fonksiyonu için hafıza kartlarıyla çalışmalar yapmak bellek fonksiyonuna katkıda bulunacaktır. Günlük yaşamda yaşadığı problemler saptanıp kolaylaştırıcı ya da zorlayıcı senaryolar belirlenip egzersiz programlarına eklemeler yapılabilir. Kağıt – kalem ile yapılacak basit egzersizler de zihinsel kapasite için önemlidir. Özellikle unutkanlık şikâyetleri başladığı erken dönemden itibaren zihinsel egzersizleri uygulayan hastalarda belirgin iyileşme sağlanmakta olup mevcut denge ve yürüme performanslarına olumlu katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.  

 

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz