SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Arşiv

TEMA Vakfı ekolojik temelli siyaset istiyor

Güncelleme: 19:43 - 07.12.2023
TEMA Vakfı ekolojik temelli siyaset istiyor

14 Mayıs seçimi öncesi Ekosiyaset Belgesi’ni hazırlayan TEMA Vakfı, toprak başta olmak üzere; doğal varlıkları, biyolojik çeşitliliği ve iklimi koruma amacıyla göreve gelecek hükümete uygulaması önerilen çevre politikalarını özetlendi. İklim, enerji, madencilik, mekânsal politikalar ve ÇED süreçlerinde durum tesbiti yapılan belgede, sorunlara dikkat çekilerek çözüm önerileri sunuldu.

 

Çalışma ile ilgili bilgi veren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Ekosiyaset Belgesi ile ülkemizde yaşamın, toprak, su, hava, mera, orman varlıkları, koruma alanları, iklimin korunması amaçlanıyor. Aynı zamanda doğaya müdahale gerektiren konularda korumacı, denetleyici, bütüncül yaklaşımlar geliştirilirken, kamusal ve toplumsal yararlar gözetilerek ekolojik politikalar oluşturulması talep ediliyor. Üstün kamu yararı ilkesini ve bilimsel gerçekleri esas alarak hazırladığımız önerilerimizi siyasetçilerin benimsemesini ve öncelik vermesini bekliyoruz” çağrısında bulundu.

 

Türkiye’de tarım arazileri, ormanlar ve diğer doğal alanların hızla kaybedildiğine dikkat çeken Ataç, “Son 30 yılda tarım arazilerinin yaklaşık 5’te biri, son 50 yılda meraların neredeyse yarısı kaybedildi. Tarım arazileri ve meraların amacı dışında kullanımının önünü açarak gıda güvenliğimizi tehdit eden tüm uygulamaların önüne geçilmesi için acil önlemler gerekiyor. 2021 istatistiklerine göre; Türkiye’de karasal ve deniz koruma alanlarının ülke yüz ölçümüne oranı %8,7 ve %4. Dünyada korunan alanlar sıralamasında 177 ülke arasında 133.’yüz. Koruma alanlarımızı artırmalı, temiz enerjiye geçişi planlamalı ve Kanal İstanbul, 3. Havalimanı gibi büyük kentsel projeler ve metalik madenciliğin doğal varlıklarımız üzerinde sebep olduğu tahribatı acil olarak durdurmalıyız” diye konuştu.

 

İklim krizinin şiddetini artırdığını belirten Ataç, Türkiye’nin sera gazlarına yol açan etkinliklerin azaltımı ve iklim değişikliğinin etkilerine uyumunda net politika belirlemesi gerektiğinin altını çizdi. Ataç su varlıklarının sürdürülmesi ve korunması için Su Kanunu hazırlanması ve taslağı hazırlanmış İklim Kanunu’nun iklim adaletini sağlama bakış açısı ile yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

 

Mevcut kanunların doğal varlıkları koruma esası ile yeniden yapılandırılması gerektiğinin altını çizen Ataç, “Çevreye ağır, geniş çaplı veya uzun vadeli zarar verme ihtimalinin yüksek olduğu bilincinde, hukuka aykırı veya gerekli önlemleri almadan yapılan eylemler, ceza kanununda eko-kırım suçları olarak tanımlanmalı. Yaşadıklarımız gösterdi ki kanunlar ve yönetmelikler, anayasa ile teminat altına alınmadığı sürece yaşam ve ekosistem haklarının sürdürülebilirliğini sağlamakta yeterli olmaz. Bu nedenle iklim adaleti, ekosistem hakları, doğal varlıklarımızın korunması ve çoğaltılması mutlak surette ekosistem öncelikli bir anayasa ile garanti altına alınmalıdır” dedi.

 

“2018’den 5 yıllık seçim dönemi boyunca iklim krizi nedeniyle yaşadığımız felaketlerin ve depremin yıkıcı sonuçları için kapsamlı çözümler üretmeli, kararlar alınmalıydı. Tüm bunlar, siyasette ekoloji temelli yaklaşımın odağa alınmasını hatırlatmış oldu” ifadelerini kullanan Deniz Ataç, doğa olayları felakete dönüşmesin diye doğayı tahrip eden uygulama ve yaklaşımların tespit edilerek, bunlara temel oluşturan politikaların ortadan kaldırılması için siyasilere çağrıda bulunduklarını belirtti.

 

“Cumhuriyetin 100. yılında yaşam ve felaketler arasında bir seçim olmasın” diyen Ataç, “Tüm siyasi aktörleri bütün canlıların şu anki ve gelecekteki yaşam haklarını korumaya, toplum genelinin yararını ve mutluluğunu odağına alan siyasete davet ediyoruz. Çalışmalarımızda bize ilham kaynağı olan Onursal Başkanlarımız merhum Sayın Hayrettin Karaca ve merhum Sayın Ali Nihat Gökyiğit’in izinde hazırladığımız TEMA Vakfı Ekosiyaset Belgesi’nin tüm siyasiler tarafından benimsenmesini umuyoruz. TEMA Vakfı olarak, doğanın korunması için elimizden gelen desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz” de

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz