SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Arşiv

Zirai Karantina Çiftçiyi Mağdur Etti

Güncelleme: 20:01 - 07.12.2023
Zirai Karantina Çiftçiyi Mağdur Etti

Nüfus artışı ve köyden kente göç nedeni ile büyükşehirlerin çevresindeki tarım alanlarını yeni bir tehlike tehdit ediyor. Bu tehdit tarım alanlarının içinde gelişigüzel bırakılan çöp yığınları. Bu çöpler bir taraftan çevre kirliliği yaratırken, bir taraftan da yaydığı kötü koku nedeni ile çevrede çalışan çiftçileri olumsuz etkiliyor. En önemli zararı ise tarım ürünlerine zarar vermesi. Örneğin İzmir’e en yakın ilçelerden birisi olan Menemen’in İzmir’e yakın bölümlerinde çöpten kaynaklanan bir bit nedeni ile karantinaya alınması. Toprağının verimliliği ile ünlü Menemen Ovası’nın bir bölümü zirai karantina bölgesi ilan edildi. Bu bölgede pamuk ve benzeri ürünleri ekmek yasak. Sadece mısır ekimine izin veriliyor. Bu yasağın ne kadar devam edeceği ise belirsiz. Çevrede arazisi olan köylüler şikayetçi ancak sorunlarına önem veren yok. Günerli Köyünden Osman Yılmaz duruma isyan eden çiftçilerden, karantinanın kendilerini mağdur ettiğini vurgulayan Yılmaz şunları söyledi:

“ Tarlalarımızın olduğu yerden bir arıtma kanalı geçiyor. Bundan birkaç yıl önce bu arıtma kanalının yolla birleştiği köşeye çöp dökülmeye başlandı. Biz önce münferit bir olay zannettik. Çöp dökümü devam edince şikayet ettik. Ancak ilgilenen olmadı. Biz akşam üzeri araziden eve döndükten sonra dökülüyordu çöpler. Değişik makamlara şikayetlerimizi yapmaya devam ettik. ancak çöp dökümü devam etti. Sonra pamuklarımızda bir tür bit tespit edildi. Tarım İl Müdürlüğü’nden geldiler ve çöpten kaynaklanan bir bitin pamuklara zarar verdiğini söylediler. Bizim arazilerinde bulunduğu geniş bir bölgeyi karantina bölgesi ilan ettiler. Bize de tarlalarımıza sadece mısır ekebileceğimizi başka bir şey ekmenin yasak olduğunu söylediler. Bu yıl mecburen mısır ektik. Ancak geliri mısıra göre daha az. Gelirlerimiz azaldı. Üstelik karantinanın ne kadar süreceği de belli değil. Zamanında çöple ilgili şikayetlerimizi dikkate alsalardı biz bu sorunları yaşamayacaktık.  Ovada değişik yerlerde görüyorum hala çöp dökmeye devam ediyorlar. Bir süre sonra benzer hastalıklar tüm ovada görünmeye başlayacak. Toprağının verimliliği ile ünlü Menemen Ovası’nda üretim yapamaz hale geleceğiz. Yetkilileri çöp sorununu çözmeye çağırıyorum. Benzer sorunların başka illerde de yaşandığını duyuyorum. Ovalarda tarım yapılamazsa bu insanlar ne yiyecek. Nasıl yaşayacak. Bu çöpler tarım alanlarına dökülmeye devam ederse sonu felaket olur.”

Menemen’de yaşayan çok sayıda çiftçinin düşüncelerini aktardığını anlatan Yılmaz,” Çiftçiler olarak emeğimizin karşılığını alamadığımız gibi çöp gibi makul taleplerimiz bile uygulamaya konmuyor. Benim bu saatten sonra başka iş yapacak halim yok. Bu ilgisizlik sürdüğü ve ürünlerimiz para etmediği sürece evlatlarımın çiftçilik yapmasını istemem” diye konuştu.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz