Facebook Twitter Instagram
    Haber Peri
    Facebook Twitter Instagram
    Haber Peri
    Anasayfa » Hareketsiz yaşam akciğerlere tehdit!
    Sağlık

    Hareketsiz yaşam akciğerlere tehdit!

    Haber PeriBy Haber PeriŞubat 26, 2021Yorum yapılmamış2 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

     En çok yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme, sigara, alkol gibi sebeplere bağlı olarak gelişen, uzun süre hareketsizlik nedeniyle damarların tıkanmasıyla sonuçlanan akciğer embolisi ile ilgili Avrasya Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Şen şunları söyledi.

    “Akciğerlerdeki damarlardan birinde pıhtı veya başka bir sebebe bağlı olarak yaşanan tıkanma akciğer embolisi olarak adlandırılır. Akciğer embolisi genellikle bacaklarda çok nadir durumlarda ise vücudun diğer kısımlarından kaynaklı ortaya çıkar. Herkeste görülebilme ihtimali vardır ancak kanser ve geçirilen cerrahi operasyon sebebiyle bu risk artabilir. Akciğer embolisinin tıkanması sebebiyle akciğer görevini yeterince yerine getiremez ve yetersiz kan sebebiyle ölüm riski doğabilir. Akciğer embolisini ortaya çıkaran birçok durum söz konusudur. Dolaşımın durağan olduğu durumlarda, aşırı pıhtılaşma eğiliminde ve damar duvarındaki hasar sebebiyle oluşabilir. Dolaşımın yavaş olduğu durumlar şu şekilde özetlenebilir; uzun süre hareketsiz kalmayı gerektiren durumlar, kalp yetersizliği, ileri yaş, KOAH, uzun otobüs ve uçak yolculukları, karın içi tümörler… Normal olmayan pıhtılaşmanın sebep olduğu durumlar ise şu şekildedir; kanser, genetik pıhtılaşma bozuklukları, doğum kontrol hapları, böbrek hastalıkları, aşırı kilo. Damar duvarındaki hasarlar; yanıklar, travma, kan zehirlenmesi ve alt bacak operasyonudur. Akciğer embolisi kan pıhtısının akciğerlerdeki bir atardamara ulaşması ve tıkanması ile meydana gelir. Tıkanıklığa neden olan kan pıhtıları genellikle bacaktan gelir. Tıkalı damarlardan gelen kan, akciğer loblarını oksijensiz bırakarak zarar verir. Bu duruma akciğer enfarktüsü denir. Bu durum sadece akciğer loblarına değil, akciğerin vücuda yeterince oksijen ulaştırmaması sebebiyle tüm bedene zarar verebilir.”

    Akciğer embolisinin belirtileri hakkında bilgi veren Şen, “Aniden ortaya çıkan nefes darlığı, Yemek yerken veya nefes alırken göğüste oluşan acı ve ağrı, Kanlı ve balgamlı öksürük, Sırt bölgesinde ağrı, Düzensiz kalp atışı, Kol ve bacaklarda şişlik gibi belirtiler varsa bu hastalıktan kaynaklanıyor olabilir.” Dedi.

    Hastalığın teşhisinden çok tedavisinin önemli olduğunu vurgulayan Şen, “Akciğer embolisi çok tehlikeli bir hastalıktır dolayısıyla zamanında müdahale hastalığın iyileşmesinde kilit rol oynar. Çünkü akciğer embolisi erken fark edilirse kan sulandırıcı ilaçlar ile pıhtının koparak akciğere gitmesi engellenmiş olur. Tanı yöntemi olarak bilgisayarlı tomografi ve nükleer tıp yöntemlerinden sintigrafi inceleme tercih edilir.” Diye koştu. 

     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Haber Peri
    • Website

    Related Posts

    Fahrettin Koca Kızamık Vakalarının Kontrol Altında Olduğunu Açıkladı

    Temmuz 4, 2023

    Yapay Tatlandırıcı Aspartam için Kanserojenik Kararı

    Haziran 30, 2023

    İdeal Anne Olma Yaşı Açıklandı

    Haziran 30, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.