Türkiye’nin kültürel değerlerinin dünya çapında öne çıkarılması amacıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan tema, 2020-2021 yılları arasında 10 kilometrelik alana sahip Patara’nın karış karış keşfedilmesini sağlıyor. 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı, Bakanlığın bu girişimini destekleyerek bölgenin uluslararası tanıtımına katkı sağladı. Geçmişten günümüze tüm detaylarının konuşulduğu “Likya’nın Dünyaya Açılan Kapısı: Patara Antik Kenti”, fuar kapsamında en çok izlenen webinar oldu
Tarih Ortaya Çıkıyor
1988 yılında Patara’ya ilk kazma vurulduktan sonra, bu kazının bünyesinde yetişen Türk bilim insanlarının Likya tarihini yeniden yazdıklarını ve yazmaya da devam ettiklerini belirten, Akdeniz Üniversitesi “Patara Antik Kenti” Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık; “Biz bugüne kadar memleketin her taşına ruhumuzu katarak çalıştık. Likya’da ve Patara’da kazılara başladığımız 1988 yılından günümüze ne değişti önce ona bakmalıyız. Geçen 33 yıl içinde kazılara başladığımız ilk günde bu kentin tarihi, bilim dünyasında sadece M.Ö. 6. yüzyıl idi. Şimdi kazılarla geldiğimiz nokta da ise M.Ö. 6. bin yıl Patara’sından söz ediyoruz. Aynı şekilde Likya’da kazılara başladığımızda tarih M.Ö. 8. yüzyıldan daha erkene indirilmiyordu. Bu süreçte gerçekleşen kazılar sonucu Likya’da gelinen noktada ise M.Ö. 9. bin yıla indi. Bu çalışma ve kazıların sonucunda bizim, Anadolu’nun en kadim tarihine de hakim olduğumuz ortaya çıktı.”
En çok beğeni alan fotoğraf yarışması sonuçlandı
14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı kapsamında, İZFAŞ, TÜRSAB ve SUNEXPRESS iş birliğince düzenlenen ödüllü fotoğraf yarışmasında, “@travelturkeyizmir” instagram hesabı üzerinden en çok beğeni alan “Patara” fotoğrafını çeken kişi Oğuzhan Uzun olarak belirlendi.